Avainsanan Mustaselja sisältävät artikkelit

Mustaseljan suojaus

Kirjoittanut 11:59, 3.4.2013

Vanha Etelä-ruotsalainen kansanuskomus kertoo, että Mustaseljalla on suojeleva vaikutus. Sen on sanottu pitävän pahantahtoiset olennot loitolla. Siihen liittyy myös muita tunnettuja tarinoita kansanuskomusten parissa.

Seljapuusta on tehty maagisia huiluja ja sen on sanottu antavan suojan vanhoille hengille ja metsien keijuille. Tämän vuoksi on tärkeää että puusta ei saa ikinä katkoa oksaa ilman henkien lupaa.

Mustaseljalla on myös paljon maanläheisempiä hyötyvaikutuksia jotka voit lukea täältä.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Kansanuskomukset avainsanoilla henget, huilu, keijut, Mustaselja, suojeleva ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -

Mustaselja

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Mustaselja ehkäisee virustartuntoja ja sisältää paljon C-vitamiinia, turvotusta laskeva, on mahan toimintaa edistävä, limaneritystä ja hikoilua lisäävä. Se myös helpottaa  reumaattisia vaivoja, toimii hauteena silmätulehduksiin ja silmien väsymiseen.

Yrtistä käyttökelpoisia sekä marjat että lehdet ja kukkatertut. Kukkatertuista tulee herkullisia jälkiruokia esim friteerattuna ja lehdistä hyvää teetä. Marjoista hilloja ja mehuja.

Mustaseljan kuorta käytetään ulostuslääkkeissä ja kukkauutetta ihovaivoissa; hilseilevään ihoon sekä ihon rasvaisuuteen, kukkia käytetään myös verepainelääkkeissä lisänä, sekä auttamaan kuumetaudeissa ja nuhakuumeessa sekä pitkään kestäneeseen allergiseen nuhaan.

Varoitus! Marjoja ei saa syödä raakana!

Muita nimiä
Sambucus Nigra, Sambucus Canadensis

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Seljapuuhun liittyy paljon uskomuksia ja puusta on tehty mm huiluja. Puun sanotaan antavan suojan hengille ja keijuille, siksi ilman näiden lupaa ei puusta saanut katkoa oksaakaa.

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla allergia, Blue eldberry, Blue Elder, hikoilu, iho, kuume, lima, Mustaselja, reuma, ruoka, Sambucus Canadensis, Sambucus Nigra, silmät, turvotus, vatsa, verenpaine, Yrtti ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.