Avainsanan diabetes sisältävät artikkelit

Tarhakalliokielo

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Tarhakalliokielon juuresta saadaan lääkettä jota käytetään kääreinä mustelmiin ja ihotulehduksiin sekä haavaumiin. Siitä voidaan myös valmistaa kasvovettä jolla hoidetaan iho-ongelmia. Tätä yrttiä on käytetty perinteisesti naistenvaivoihin ja itämaisessa lääketieteessä diabeteslääkkeenä sen verensokeria alentavan vaikutuksen vuoksi. Tarhakalliokielon sekä sen sukulaiskasvin kalliokielon (P.odoratum) vieno tuoksu lievittää pelkoa ja ahdistustiloja.

Muita nimiä
Polygonatum x hybridum

Tärkeitä huomioita
VAROITUS! Sekä tarhakalliokielo että sen sukulaiskasvi kalliokielo ( P.odoratum) ovat erittäin myrkyllisiä! Rohtokäyttö vain asiantuntijan valvonnassa.

Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.

Talviot

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Talviosta ensimaininta jo v. 77 julkaistussa Dioskorideen ”Materia Medica”- kirjassa, jossa talviota suositeltiin mm. ripulin, punataudin ja hammassäryn hoitoon. Sitä pidetään yleisvahvistavana ja verenpainetta alentavana rohtona.

Talvioista on eristetty 86 eri alkaloidia, joista muun muassa vinkristiiniä käytetään eri syöpämuotojen hoidossa, sillä se pysäyttää solujen jakautumisen metafaasivaiheessa. Vinkamiini puolestaan on ”muistialkaloidi”, sillä se vaikuttaa aivoverenkiertoon ja auttanut esimerkiksi vanhusten muistiongelmiin.

Rohdoskäytössä kasvista käytetään maanpäällisiä osia, mm. lehtiä sekä kuivattuna että tuoreena.

Sisäisesti: syöpähoitoihin, diabetekseen, ruoansulatusvaivoihin,ja kuukautisvaivoihin sekä runsaaseen valkovuotoon.
Ulkoisesti: Nenäverenvuotoon, kurkkukipuun ja angiinaan. Voiteena iho-ongelmiin, esim. mustelmiin ja ihotulehduksiin, kukkauutetta käytetty silmäongelmiin, lehtimehua ampiaisenpistoihin.
Homeopatiassa: tuoreista lehdistä tehtyä uutosta käytetään mm. erilaisiin verenvuotoihin.

Muita nimiä
Vinca minor, Vinca majus, ruots. Vintergröna, ital. Centocchio

Kansanuskomukset ja käyttö kansanlääkinnässä
Legendojen mukaan talvioita on käytetty taikayrttinä jolla on vaikutusta rakkausasioihin, henkisiin voimiin sekä raha-asioihin ja suojeluun. NewAge uskonnossa (Wicca) suojelusyrtti, joka yhdistetään feminiinisyyteen, Venus-planeettaan sekä vesi-elementtiin.

Uskomusten mukaan yrtin paras korjuuaika on nousevan kuun ollessa yksi, yhdeksän, 11, 13 tai 30 yötä ”vanha”. Kansanparantajien käyttämässä yrttiseoksessa tehostaa henkistä työskentelyä. Kuivan kukan tai juurenpalan pitäminen amuletissa uskotaan auttavan löytämään rakastavan puolison.

Talvion lehtiä on ennen aikaan ommeltu vastanaineiden aviovuoteen patjan sisään tuomaan ikuista rakkautta ja uskollisuutta. Kukat symboloivat henkistä rauhaa ja harmoniaa.

Uskomusten mukaan yrtin uskotaan karkottavan pahoja henkiä, suojaavan pahuudelta,vihollisilta, käärmeiltä, villieläimiltä ja myrkyiltä sekä poistavan kateutta.

Yrtistä käytetään myös nimitystä Flower of  Death, Kuoleman kukka, sillä talvion oksia laitettiin kuolleen lapsen arkkuun. Lisäksi talviota on istutettu lapsen haudalle auttamaan vanhempia selviämään surusta ja vaalimaan lapsen muistoa ilman tuskaa. Kukkien kielessä talvio merkitsee ”suloisia muistoja”.

HUOM! Talvioita pidetään myrkyllisinä alkaloidipitoisuuksiensa vuoksi, joten varsinkaan sisäistä käyttöä ei suositella ilman asiantuntijan opastusta. Ei sovi lapsille eikä raskaana oleville. Haittavaikutuksia mm. vatsavaivat, kasvojen punoitus. Suuret annokset voivat aiheuttaa shokkiin ja jopa kuolemaan johtavan voimakkaan verenpaineen alenemisen.

Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.

Kookos

Kirjoittanut 17:46, 14.3.2013

Kookos, tai pikemminkin kookospähkinä sisältää kookosöljyä eli kookosrasvaa,joka on tyydyttynyt mutta terveellinen kasvirasva.

Kookosrasva sisältää pääasiassa lauriinia ja kapryylihappoa (jotka eivät varastoidu kehoon vaan menevät energiaksi, sekä auttavat vastustamaan bakteeri- virus- ja sieni-infektioita), myristiinia, kapriini- öljy- palmitiini- ja steariinihappoa.

Kookosmaidossa on monia kivennäisaineita. Kookosrasvaa käytetään mm.äidinmaidon vastikkeissa sekä aliravituille tarkoitetuissa ravintoseoksissa. Säännöllisessä käytössä kookosrasva pitää kolesterolin kurissa,jolloin riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin pienenee.

Kookosrasvan käytön on arveltu myös suojelevan diabetekseltä ja osteoporoosilta.Kookosrasva on stabiilia,joten se ei härskiinny,ja näin vähentää solujen hapettumisvaurioita ja rasvaisia solurakenteita.Tämä hidastaa solujen vanhenemisprosessia ja riskiä sairastua mm. syöpään.

Ulkoisesti käytettynä kookosrasva sopii niin ihon kuin hiusten hoitoon. Hoitavien ja vettä hylkivien ominaisuuksiensa vuoksi voidaan käyttää kuivien ihoalueiden ja ärtyneiden limakalvojen (mm.yskänrakkulat tai silmätulehdus) hoitoon,ja sitä voidaan lisätä esim.kotitekoiseen ihovoiteeseen,huulivoiteisiin ja saippuaan.

Iholle sitä voi laittaa paljaaltaankin. Varovasti annosteltuna kookosrasvalla hoitaa kuntoon myös hapsottavat,kuivat,ja liiallisesta käsittelystä kärsineet elottomat hiukset. Kookosmaitoa voi lisätä hiushuuhteluun tai shampooseen.
Tuoksuna kookos on tasoittava ja rauhoittava.

Kookos on todella monikäyttöinen. Rasva on kiinteää ja valkeaa, mutta sulaa jo ruumiinlämmössä helposti juoksevaksi. Sopiva annos on n.3-4 rkl/päivässä. Kestää hyvin kuumentamista ja voidaan sekoittaa sulatettuna muihin rasvoihin. Kookosta on käytetty myös lemmenlääkkeenä ja kookosmaidolla loihtii kotiruokaan maukkaita, aasialaisia vivahteita.

Muita nimiä
Kookospähkinä

Artikkeli lisättiin aiheeseen Yrtit avainsanoilla Coconut, Cocos, diabetes, hiukset, iho, kivennäisaineet, Kookos, Kookospähkinä, limakalvot, osteoporiisi, shampoo, syöpä ja kirjoittajana toimi Puutarhuri. Artikkelin kiinteä linkki -
Muistathan aina varmistaa yrttien vaikutukset terveysalan ammattilaisilta ennen niiden käyttöä. Tuttukin kasvi voi aiheuttaa toisissa ihmisissä allergisen reaktion joten ole aina varovainen yrttien käytön suhteen.